Ett fruktbart syskonsamarbete

12 december 2023

Sammandrag om vår historia från Sydsvenskan 1994

Syskonen Schmidt har aldrig legat på latsidan. De började sommarjobba på pappas firma när de var tolv, idag äger de Dalby Frukt med en årsomsättning på två miljoner kronor. Arbetstiden är 06-18 Sju dagar i veckan.

Alla som har fördomar om ”dagens slöa ungdom” borde besöka tvillingsystrarna Annika och Susanna (25) och deras lille- bror Joakim (22). Året runt, i ur och skur, står de på Mårtenstorget och säljer frukt och grönsaker. Sedan i somras har de även en egen butik på gården Råbytorp mellan Lund och Dalby.
Allt började för tjugo år sedan når deras pappa Klaus Schmidt började odla grönsaker hemma på gården i Sjöstorp.

Efter sjätte klass började vi hjälpa pappa på somrarna och sedan gymnasiet har vi jobbat på heltid i firman, bortsett från ett tafatt försök att gå på universitetet…

För tre år sedan tog Annika och Susanna Schmidt över Dalby Frukt och nu vid årsskiftet blir även lillebror Joakim delägare i handelsbolaget. Annika sköter bokföringen, Susanna schema och fakturering och Joakim det tekniska. Alla tre har lastbilskort och hjälps åt med lastning, lossning och försäljning.
Vi har inga anställda men våra flick- och pojkvänner hjälper ofta till. Under jul-och sommarloven tar vi in skolungdomar, berättar syskonen Schmidt.

Arbetstiden blir aldrig under tolv timmar per dag och de arbetar sex, ofta sju, dagar i veckan.
Men vi tar ledigt en vecka var varje år, tillägger Susanna